Alapítványunk tevékenysége 2017-ben

A tavalyi év, az elmúlt évekhez hasonlóan, ismét mozgalmasra sikeredett. Az év folyamán megközelítőleg 1000 terápiás foglalkozást tartottunk sérült gyerekeknek. Főleg autizmus spektrum zavar gyanújával küzdő gyerekek szülei fordultak hozzánk segítségért. Ukrajnában a diagnózis felállítása még nagyon körülményes, ami megakadályozza a gyerekek hatékony fejlesztését. Január és május között a legnagyobb hangsúlyt a terápiás programokra tettük, melyet holland támogatóink segítettek. Vanya

Márciusban kezdtük el  mentálhigiénés programunkat, melynek címe „Médiafüggőség – Mit tehetek ellene? A közösség gyógyító ereje.” A programsorozat a Nagyszőlősi 3.sz. Perényi Zsigmond Középiskola 6. osztályos tanulóival volt megtartva. A hat alkalom ideje alatt három interaktív foglalkozást tartottunk média és függőségek témában, a következő három alkalom közösségépítő programokból állt lovas központunkban.DSC_0040

Májusban KMNE Lovasnapot tartottunk, amelyre Kárpátalja több részéről érkeztek nagycsaládos vendégeink. A programot lovas bemutatóval kezdtük, ezután a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségétől kapott jurtában tartott előadást az 5 szeretetnyelvről Molnár Erika református hitoktató, lelkészfeleség. A családok Western stílusba öltöztek és közös családi fényképeket készítettünk. A napot íjászversennyel, lovaglással, lángos sütéssel zártuk.

18921023_1851470348446554_7217673225817280304_o

Nyári lovas táboraink összesen négy turnusban voltak megszervezve nagycsaládos és hátrányos helyzetben élő gyerekek számára. A táborokban 10 éves kortól lehetett részt venni. A KMNE tagcsaládjaiból érkeztek a gyerekek, akik minden nap lovagolhattak és megismerkedhettek őseink hagyományaival. A jurta különleges szállás volt a gyerekek számára. Elmeséltük nekik a jurta részeit, annak felépítését és szerepét nomád őseink életében. A táborok első napja mindig a biztonsági szabályok ismertetésével kezdődött. Ezután a lovakkal való személyes kapcsolaton volt a hangsúly. Az első csutakolás mindig izgalommal tölti el a gyerekeket, hisz egy ekkora állathoz ritkán kerülnek ilyen közel. A tábor keretein belül a fiatalok megismerkedhettek a lovak viselkedésével, gondozásával és ápolásával. A jurták és az íjászkodás visszarepíthette a gyerekeket őseik világába. A búcsúesték romantikus hangulatban teltek a tábortűz mellett. Hálásan köszönjük a Bethlen Gábor Alap Zrt-nek, hogy a gyerekek ilyen csodás élményekben vehettek részt!

DSC_0150

A hivatkozásra kattintva a Duna TV “Térkép” c. műsorában látható riport nyári táborainkról.

Júliusban részt vettünk a KurucFeszten, amely Kárpátalja egyik legnagyobb lovas programja. Látványos lovasbemutatóval készültünk erre a számunkra nagyon fontos eseményre, amelyet a Pro Cultura Subcarpathica szervezett.

DSC_0055

A Sikerképzés, Bocskay István marketing szakember előadás sorozatának első része, amely a magyarságról szólt, szintén az egyik jurtában volt megtartva. Különleges alkalom volt ez, így ünnepeltük Szent István napját, augusztus 20-án. Az előadás megerősítette magyarságtudatunkat, nemzetünk iránti szeretetünket.  A résztvevőket mélyen érintették az előadó szavai. A Sikerképzés több alkalommal, decemberig folytatódott a KMKSZ Nagyszőlősi termében. Hálásan köszönjük Bocskay Istvánnak a bíztató, értékes előadásokat! Továbbra is szeretettel várjuk Nagyszőlősön! Sikerképzés (2)

Minden évben két nagyobb lovas programot szervezünk területünkön. Az első a KMNE lovasnap volt a második az Őseink Nyomában 2 programsorozat része. Az előadás a honfoglaló magyarok idejébe kalauzolt el minket, melyen ismételten fontos szerep jutott a jurtáknak. Kész Barnabás hagyományőrző, történész tartott élő történelemórát az érdeklődőknek, ezután bemutattuk a Vérszerződést és a Pozsonyi csatát. Megközelítőleg 250 fő vett részt a rendezvényen.

DSC_0101

A programot szintén a Bethlen Gábor Alap támogatásával tudtuk megvalósítani, hálásan köszönünk a támogatást!

A hivatkozásra kattintva a Duna TV “Térkép” c. műsorából láthatunk riportot az eseményről.

Szeptemberben indultak a Baranta edzések, Szilaj István a Petőfi program ösztöndíjasa vezetésével. Eleinte 6-10 gyerek vett részt az edzéseken, mára megközelítőleg 20 fiatal gyakorol minden szombat délután a fedeles lovardánkban. A programnak komoly közösségépítő és preventív hatása van a tinédzserek életében. A baranta edzéseken az ősi magyar harcművészet elemeit tanulják meg a résztvevők: botforgatást, íjászatot és a szablya használatát, valamint lelkiekben is gyarapodnak. Megtanulnak becsületesen küzdeni, kitartóan harcolni céljaikért. Az eddigi edzéseken szerzett tapasztalatokat a Balassy Kupa baranta versenyen tudták kamatoztatni. Ez volt az első baranta verseny Kárpátalján, melyen Magyarországról, Erdélyből és Felvidékről is voltak jelenkezők.DSC_0252 DSC_0193

Hálásan köszönünk minden segítséget, amellyel hozzájárulhatunk Kárpátalja fejlesztéséhez, a közvetlen környezetünkben élő emberek életének szebbé tételéhez! Isten áldása legyen munkájukon!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •